Hackle veren

 
 
De hackle veren kunnen ondervedeelt worden in 3 categorien; 1. hackles met transparante fibers zoals Hane hackles, 2. hackles met ondoorzichtige fibers zoals Taling, Parelhoen en Vlaamse Gaai, en 3. veren die niet bij de vorige 2 catagorien behoren en derhalve speciaal genoemd kunnen worden door hun speciale opbouw, bv, Reiger, Arend en Spey-cock.
Van de Hane hackles worden de geverfde hackle het meeste gebruikt, doch zijn er ook hackles die in hun natuurlijke kleur gebruikt worden. De kleuren zijn : furnance, coch-y-bondhu, badger, grizly, verschillende dun tinten, cuckoo hackles en de zoogenaamde Knee-cap hackles.
De dun kleuren hebben geen kleur combinatie maar hierbij bestaad de hele veer uit 1 kleur.
 
 
 De Coch-y-Bondhu heeft een kleur tekening waarbij het gedeelte langs de schacht donker bruin tot zwart gekleurd is.
De punten van fibers hebben dezelfde kleur als de binnen zijde. De echte Coch-y-Bondhu heeft een rood bruine kleur, tussen de donkere binnen- en buiten kant in. Er zijn echter meerdere kleur varianten mogeklijk.
 

 

 
De Furnace heeft een zeer donker bruin tot zwart gedeelte langs de schacht. De rest van de veer heeft een diep rood bruine of een ginger kleur.
Er is ook een variant waarbij de uiteinden niet rood zijn maar wit.

 


 
 
De Knee-cap hackle is qua kleur schakeringen exact het zelfde als de Coch-y-Bondhu. Het verschil zit hen in de 
plek van de kleur. Waar de ene donker bruin tot zwart is, is de andere rood en visa versa. Wel blijfven de donkere puntjes van de fibers.
 
 
 
 
 

De Cuckoo hackles hebben, over de breedte van de veer, een zwart wit gestreept motief lopen. Dit motief loopt wel diagonaal, waar, bij een grizly hackle, het motief horizontaal loopt.

 

De dun varianten vind men alleen op de Blue Andalusian haan ook wel Blue Game haan genoemd. Eigenlijk is dit geen eigen soort, maar een kruising tussen de Zwarte en de Witte Andalusian, een hybride dus.
De Furnace, de Knee-cap en de Cochy-Bondhu hackle komen van kruising van een Dorking haan en een Red Game haan.
De Cuckoo veren komen van de ras echte Plymouth Rocks haan af.
 
Een hackle veer zou glanzend moeten zijn en de fibers dienen een duidelijke taper vorm te hebben, ze moeten stijf zijn en ze moeten, ook van schacht tot punt, een duidelijke taper hebben. De veren van de saddle, zijn beter dan die van een nek. De veren zijn langer, zijn glanzender en ze zijn gemiddeld beter gevormd. De schacht, bij de saddle hackles, zijn dunner dan bij een nek, maar daardoor niet zwakker, waardoor het verwerken niet slechter gaat.
 
 
 
                                                                                                                                        ©mijnvlieg.com 2009
 
UA-36282217-1