Video lessen

 
Dit zijn video's van manieren, hoe een vlieg gebonden kan worden. Let wel, het is niet DE manier omdat iedere binder zijn eigen stijl heeft.
De text in de video's is Engels, omdat de filmpjes ook op youtube, door engels taligen te zien zijn. 
 
Je eigen gut maken, van nylon.
 
Omdat de echte gut vrij duur is, maar daarom waarschijnlijk ook niet te overtreffen, geef ik hier een voorbeeld om je eigen, vervangengde gut te maken. Door de dikte van de nylon te varieƫren, kun je de dikte van het gutoog aanpassen aan de dikte van de haak.
 
 
 
 
 
Het inbinden van een gut oog op een bind eye haak.
Vroeger hadden de haken geen metalen haakoog. Toen werden de ogen gemaakkt van Gut. In het onderstaande filmpje laat ik zien, hoe een gutoog op een blind eye haak gebonden kan worden. De in het filmpje gebruikte gut is eigen gemaakte substitute gut.
Het eerste voorbeeld is een kort oog, welk bedoeld is voor show vliegen. Er komen geen krachte op te staan, waardoor het ook niet echt stevig hoeft te zitten. Het tweede voorbeeld is een lang ingebonden oog. Dit is bedoeld voor vliegen welke worden gebruikt voor het vissen. Er komen vrij grote krachten op het oog, tijdens het drillen van een 20 kg. zalm en dat moet het oog uit kunnen houden. 
 
 
 
 
 
 
Het maken van een underbody.

De underbody diend voor de vorm van de body van de zalmvlieg. Ideaal zou zijn als de vlieg een sigaar vormig lighaam heeft. Op het filmpje laat ik zien, hoe dit bereikt kan worden door de binddraad te gebruiken. Er moet naar gestreefd worden een zo glad mogelijke underbody te krijgen, zodat er in de body geen oneffenheden ontstaan.

 
 
 
 
Het binden van de tag en de tip.
In het filmpje laat ik een mogelijkheid zien, om een tag en een tip te binden. Beide bij elkaar worden meestal alleen maar de Tag genoemd. De lengte van de tag zou moeten liggen tussen haakpunt en de weerhaak. Meestal wordt de tag nog een stukje korter gebonden. Dit is echter naar eigen inzicht van de binder.
 
 
 
 
Het inbinden van de tail.
De tail van een zalmvlieg is de staart van de vlieg. Meestal bestaat de tail uit een topping veer. Hoe de tail eruit zal gaan zien is naar de interpretatie van de binder. Echter zorg ervoor dat deze niet te groot wordt. Standaard wordt gesteld dat de totale vleugel, tail, wing en de topping over de wing, ongeveer dezelfde vorm/maat heeft als de totale hoogte van de bocht van de haak 
 
 
 
 
Het inbinden van de tail veiling.
De tail veiling is, als het ware, de versiering van de tail. In het filmpje wordt gebruikt gemaakt van een chatterer sub. Bij de lengte van de veiling houdt ik ergens tussen 1/4 en 1/3 van de lengte van de tail, aan, afhankelijk van de gebruikte materialen.
 
 
 
Het binden van de Butt.
De butt wordt over de uiteinden van de tail en tail veiling gebonden en diende waarschijnlijk om deze uiteinden te verbergen. Het is tevens een mooie overgang van de tag naar de body. Vaak wordt gebruik gemaakt van een zwarte struisvogel veer.
 
 
 
Het inbinden van het tinsel voor de rib.
 
Het tinsel voor de ribben wordt dusdanig ingebonden, dat de eerste rib aan de onderkant van de body begint.
Deze rib dient ter bescherming van de hackle, die direkt achter de rib gewonden wordt.
 
 
 
Het inbinden van de hackle veer.
 
De hackle veer diende van ouds her als de pootjes van de vlieg. In de oude boeken wordt de hackle ook wel "The leggs" genoemd.
De hackle begint bij de eerste voltooide rib.
Dit geldt echter niet voor alle vliegen.
Bij Spey vliegen begint de hackle vaak aan het einde van de body.
Bij Dee vliegen begint de hackle vaak op de helft van de body of zelfs nog verder naar voren. Tevens wordt dan van een veer met langere fibers. bv. een Reiger veer.
 
 
 
 
Het binden van de floss body.
 
Bij het binden van de floss body dient men zeer zorgvuldig tewerk te gaan. Iedere oneffenheid is later zeer duidelijk te zien. Ook een klein stukje wat niet door de floss bedekt wordt, is als een neon licht te zien, als de floss body klaar is.
 
 
 
 
 
 Het binden van de rib.
De ribben op een zalmvlieg dienen in de hoofdzaak ervoor om de hackle te beschermen tegen de scherpe tanden van de zalm. Er wordt altijd gebruik gemaakt van metaal tinsel en niet van "mylar". Mylar is gemakkelijker te verwerken maar is te dun om de hackle stam te verbergen.
 
 
 
 
 
Het binden van de hackle.
De fibers van de hackle veer worden gezien als de pootje van de vlieg. In de oude boeken wordt de hackle dan ook vaak aangeduid als "leggs".
 
 
 
 
 
Hoe maak ik een Married Wing voor een zalmvlieg?
Het volgende filmpje laat 1 mogelijkheid zien. Dit is niet DE manier, maar EEN manier. Dit is mijn manier van het maken van een wing. Hier gebruik ik slechts 3 kleuren, maar natuurlijk geldt dit voor alle veren, die gebruikt worden voor het maken van de benodigde vleugel. Tevens laat ik aan het einde van de film nog zien, hoe je deze vleugel in kunt binden.
 
 
 
 
 
 

 

 

 
UA-36282217-1