George Cole Bainbridge

Bainbridge leefde in Liverpool en was bankier van beroep. Hij wordt vooral herinnerd naar aanleiding van zijn boek " The flyfisher's Guide " .
Het boek behandeld hoofzakelijk forel vliegen maar er staan enkele Zalmvliegen, maar tevens is dit een van de eerste boeken waar gekleurde illustraties in staan. Op de plaat van de Zalmvliegen staat tevens een van de eertste afdrukken van een "Gaudy" vlieg.
Een andere reden, waarom hij bekend geworden is, is het feit dat hij de manier van binden, van forel vliegen, al dan niet, radicaal heeft veranderd. Tot die tijd werden de vleugels van de vliegen, met de punt naar voren ingebonden en daarna weer terug gevouwen en gefixeerd. Hierdoor stonden de vleugels relatief rechtop.
Bainbridge bond de vleugels met de punt naar achteren in, waardoor de vleugel veel platter lag en een meer natuurlijk uiterlijk kreeg. Op deze wijze worden ook heten ten dage nog de vleugels van forel vliegen ingebonden.
Ook andere auteurs zagen dat Bainbridge een de juiste kennis bezat. William Shipley schreef in zijn boek, " A true treatise on the art of Fly-fishing, Trolling, etc., as practised on the Dove, and on the Principal streams of the Midland Counties " dat uitgegeven werd door Edward Fitzgibbon, dat hij Bainbridge's adviezen, in dit geval over Cane rods, als hoogwaardig beschouwde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                            ©mijnvlieg.com 2009
UA-36282217-1